Tankar kring valpköp

Jag är mellan hund. Den vackra aussien som är på första sidan av min hemsida blev min följeslagare i fem år. Jag fick honom som omplacering när han var två, han slutade sitt liv nu i höstas på grund av hjärtfel. Då jag bor själv med min hund så är tomheten enorm. Nu har det gått några månader och tankarna på ny hund har börjat ta form. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter av hundköp, då man inte hinner göra alla misstag själv kan det vara bra att ta del av andras.

 

”Välj inte hund, välj uppfödare” – En fras jag använder ofta. Nu menar jag inte att man ska köpa sig en tax när tanken låg åt japansk spets, men man lät uppfödaren avgöra. Men jag skulle önska att valpköpare la ner lika mycket tid på att hitta uppfödare som man la ner tid på att bestämma ras.

Många gånger finns flera tänkbara rasalternativ, låt då uppfödaren avgöra.

För egen del, vill jag ha en ”vänlig näsa”, en hund som har hög social förmåga, både mot människor och andra hundar. Tanken är åt retriver eller spanniel-hållet. Alltså så börjar jag söka bland uppfödare av dessa raser. Det här är vad jag letar efter.

  • Uppfödd i hemmet, ett krav.

Jag vet vissa jägare som bestämt hävdar att en valp uppfödd under lite tuffa förhållanden, gärna i ett uthus ger tuffa hundar. Det må stå för dem.

  • Lugn och ro första två veckorna.

En uppfödare som hälsar en välkommen att hälsa på när valparna är tre dagar, går bort.

  • Kom gärna och hälsa på, innan själva hämtningen. (Men efter två veckor eller före valpning)

Att få träffa tiken, helst hanen och att uppfödaren inte har något att dölja. Är tiken inte på plats, då går den uppfödare också bort.

  • Fler vuxna hundar i flocken

Är tiken förstagångsvalpare och ingen annan vuxen hund kan hjälpa henne blir jag skeptisk, är det dessutom många valpar, över sex stycken. Drar jag öronen åt mig. Visst finns det supertikar som fixar stora kullar alldeles själv, men andra vuxna hundar är viktigt för utvecklingen.

  • Uppfödare som säger ”ring när som helst”.

De är guld värda. De har ofta stor erfarenhet av valpar och alla saker en valp kan komma på att göra. Att veta att uppfödaren ställer upp med tips och råd är värt massor.

  • Gå på din magkänsla

Pratar du med en uppfödare eller hälsar på och något känns som det inte stämmer, så lita på din magkänsla. Det ska kännas rätt hela vägen, eftersom uppfödare har valpen i åtta veckor, du kanske har hunden i 15 år, det måste kännas rätt från början.

 

Tankar ”so far” jag återkommer i uppfödarjakten. J

 

21 Jan 2013