Det är viktigt att vara inkonsekvent!

Har läst några andra bloggar idag, om hur man får hunden att sluta dra i koppel. Bland annat Fredrik Steen skriver om vikten att man är konsekvent med att hunden inte får dra. Jag håller inte med. För hundens del måste den lära sig gå i koppel precis som den måste lära sig allt annat, det finns inget naturligt i ett koppel.

Tänk nu att du ska lära dig något, förslagsvis tala tyska. Här gäller det att vara konsekvent för att uppnå mål, så från och med måndag morgon så är det 100% tyska som gäller och ingenting annat. Du kommer att få problem. Du får kanske börja med att google-översätta meningar som ”Kliv upp nu, annars missar du bussen!” Eller att messa ”Vi ses efter skolan/jobbet på gymmet”Måndagsmötet på jobbet med kollegorna skulle också innebära vissa hinder. Om du med hjälp av ett tyskalexikon ska knaggla dig genom ekonomirapporten.

Men om vi tänker så här istället, ”Träna när du tränar och gör det så ofta du kan”. När du sitter på bussen, lyssna på tyska, innan du ska gå och lägga dig, samma sak. Gå med i studiegrupp, minst två gånger i veckan, eller vad vet jag hitta din tyska-tränings-tid varje dag.

Gör samma sak med hunden. Låt lunchpromenaden vara ”inte-dra-en-meter-tillfället” Gå ut och ha ”dra-inte-promenader”, så ofta du kan. Vi kan inte träna 24 timmar om dygnet, hunden kan inte ta emot information konstant heller. Vi jobbar heltid, går i skolan, ska hämta på dagis, det är sån jäkla oväder så du vill bara stanna inne. Och så var det den där hunden. Som ska ut och som kommer att bogsera dig runt halva stan. Så träna när du tränar.

Börja med en målbild, hur vill du att det ska se ut? Det här är en fråga som jag alltid ställer till mina elever och en sak är säker. Har inte du en aning om vad du vill att din hund ska lära sig, då lär definitivt inte hunden veta det heller.

Dela upp dina promenader i delar. Ta sikte på en stolpe, fram till den stolpen ska inte hunden dra, om det så tar dig 45 minuter att ta dig dit. När jag jobbar med hundar som drar så jobbar jag med att få hunden i en korrekt position och där måste jag lägga en belöning så värd namnet att hunden tycker det är lönt att sas ”leta upp belöningen” Typ ”Vad var det nu som fick henne att ge mig kyckling..?” Så vill jag att hunden ska tänka. Den ska själv leta sig fram till rätt beteende. Därför så väljer jag heller aldrig att stanna en hund som drar, för jag vill att hunden ska vara följsam i rörelse. Den ska vid min sida. Därför så står jag aldrig still. En av mina favoritövningar för just följsamhet är ”magneten”. Som alltid startar med kontakt och att du och bestämmer dig, ”Nu kör vi!”

Koppel i höger hand, betalning som godis eller leksak i vänster. Hunden på din vänstra sida. Backa. Hunden kommer nu gå rakt fram, du backar, förhoppningsvis söker sig hunden till betalningshanden d.v.s. den vänstra.  När hunden passerar ditt vänstra knä med sin nos; gå rakt fram. Hunden kommer nu att vända och hamna i perfekt position vid din vänstra sida. BELÖNA! Här gäller tajming, snabb med godis, eller varför inte klicker. Lycka till!

 

Drar ni åt varsitt håll?

 

5 Mar 2020