Inget ont som inte har något gott med sig!

Dagens ämne blir såklart det oundvikliga. Att SVT har sänt en dokumentär om den svenska”Cesar Millan-wannaben” Alexandra Ortega.

Alexandra och hennes ”Dogs of Pegasus” har figurerat i hundsammanhang ganska länge, hon är känd för sina, i mina ögon, hopplöst förlegade metoder.

En grupp hundmänniskor skrev bland annat ett gemensamt brev till SVT där man ifrågasatte, huruvida hundsverige behövde fler träningsprogram för hundar där man utövade stenåldersmetoder. SVT svarade att det inte var något träningsprogram, utan en dokumentär om Alexandra. Okej. Själv skulle jag aldrig hänga ut mitt liv på det sätt som hon gjorde. Hon har ju huserat som hundtränare ganska länge och sticker man ut hakan på det sätt som hon gör så vet man i dagens läge att man drar igång ett drev på sociala medier. Ett väldigt obehagligt drev på många sätt.

Jag hoppas hon tycker det var värt det, jag tror hon har fått betala ett högt pris för sina 15 minuter i ramljuset.

Det finns ett antal bloggar och även debatter där man diskuterar huruvida man bör använda hårda metoder mot hundar. Jag tycker man ska använda hård metoder i samma utsträckning som man bör använda hårda metoder mot en treåring, det vill säga inte alls. Det är inte samma sak som att man inte bör fostra, varken barnet eller hunden.

Men, inget ont som inte har något gott med sig!

För första gången i världshistorien (?) Har det handlat om hundträning på Svt:s nyhetsprogram Aktuellt. Vi har kommit upp i finrummet så att säga. Hundträning har debatterats på högsta nivå. Jag tycker det är fantastiskt. Om inte annat så är det en riktigt bra början. Sen undrar jag naturligtvis varför inte någon producent på någon tv-kanal tror på ett tv-program där man tränar hundar på mer sympatiskt sätt. Be Eva Bodfält visa vad hon gör med en hund som visar resursförsvar. Be Per Jensen berätta om hundars (o)vilja att ta över våra hem. Gör ett program där SWDI visar hur man tar fram yrkeshundar inom specialsök på ett supertrevligt sätt. Det finns hur många bra hundtränare som helst.

Så på ett sätt, hatten av för Alexandra Ortega som vågar visa sina stenåldersmetoder i tv. Det gagnar oss andra på ett väldigt bra sätt.

16 Feb 2020