Sälen dag 2

Dag två i Sälen två aktiviteter på schemat, jaktlydnad grund och apportering grund.

Vi började med jaktlydnaden och åkte iväg till en annan ort här i närheten, slående lik den vi redan var på, lift och uppförsbacke med tillhörande restaurang vid backens slut. Restaurangen för säsongen stängd. Så ser det ut överallt. Åtta hundar i olika åldrar, varav Midas var yngst.

Först så jobbade vi med följsamhet, att stå i en ring och gå med sin hund i slalom mellan hundarna med där allt är tillåtet vad det gällde att förstärka relationen och följsamheten mellan förare och hund. Jag var den enda som jobbade med leksak. Först med kopplad hund sen med lös. Att jobba med den lös var många gånger det som fungerade bäst, eftersom det var det som fick förarna att jobba mer mot sin hund.

Sen var den inkallning, med mycket varierat resultat, allt från hundar jämt utspridda över fjället till klockrena inkallningar med perfekt ingång. Sen fick vi göra inkallningar med störning. Rolf, instruktören hade väldigt bra störningar iform av en "kanin" en "fågel" och ett pipdjur. Hunden sattes, ombads stanna, du gick därifrån, kallade in Rolf kastade en störning och tanken var att hunden skulle passera störningen utan att stanna och istället ge järnet mot föraren. För Midas del var pipleksaken oemotståndlig och gjorde en perfekt apport på pipdjuret, typ.

Däremot fixade han perfekt att gå förbi en köttbulle lös utan att ta den - Duktiga valpen!

På eftermiddagen sen var det apporteringsträning, grund. Eva gav mig många tankevärda tips som jag många gånger tycker är generellt för rasen. Midas har ett gott föremålsintresse, det är inte samma sak som att han kan apportera. Dvs släng iväg ett föremål så kommer hunden att springa efter och högst sannorlik gripa. Det är inte samma sak som apportering. Jag måste jobba med grund och enbart grund, det tycker jag är skittråkigt om möjligt så tycker hunden också att det är skittråkigt. Så fram med klickern och kyckling sen är är det bara att sätta igång.

29 Jul 2013