Inkallningsträning

Inkallning är inte så viktigt för mig, det är SUPERDUPERFETVIKTIGT. Därför så påbörjas inkallningsträning dag två då valpen kommer hem till mig. En bra träning kräver bra utrustning. Till en bra inkallning av krävs följande:

midas-vilspar1.jpg

En valp av normalstorlek

inkallningsutrustning.jpg

Dyrbar specialutrustning.....

Tja...en trevlig människa kan vara bra att ha.

Sen är det bara att sätt igång. Jag börjar när Midas redan står brevid mig att helt enkelt ropa på honom. Det här kan kännas lite fånigt, men gå in i skogen så ingen annan hör. Sen är det bara att börja ropa på sin hund som redan gör en perfekt inkallning dvs han står brevid dig. Låt hunden namn smaka skinkost, alltså, ropa och mata hunden samtidigt med osten. Skit i grannarna, de får undra.

Eller så gör du samma sak fast med visselpipan, blås i den, mata hunden samtidigt. Ett plus med visselpipan är att den alltid låter på samma sätt, den lär aldrig vråla "hunddj*vel!" Så det ekar i skogen, plus att den har en stor räckvidd. Nackdel, du glömmer den hemma.

Sen är det bara att fortsätta enligt en femgradig skala:

  1. Jag ropar bara när han redan är på väg
  2. Jag ropar strax innan han är på väg
  3. Jag testar hur bra skink-minne han har och ropar strax innan
  4. Jag ropar och belönar bara bra inkallningar
  5. Jag ropar ett nonsensord t ex "Katten!" och belönar inte om han kommer på nonsensordet

Hela tiden hoppar jag fram och tillbaka i skalan, nu när Midas är 13 veckor är jag på nivå 2 och 3, men påminner ofta, genom att ropa på steg 1. Eller som jag började, att ropa när han redan står vid min sida.

Däremot ropar jag aldrig om jag vet att han inte kommer att komma. Att nöta på inkallningsordet när jag fattar att hunden kommer att komma rusandes samma dag som helv...  fryser till is, är förbjudet. Det är då man ska hålla klaffen. Något av det svåraste som finns, när tex din hund rusar mot en annan hund att motstå frestelsen att vråla hunden namn. Då kan det vara bra att ha ett slasknamn på hunden som du får slarva med hur du vill, just nu heter Midas även "Pappisen", något som jag gapar i tid och otid i förhoppning om att han ska komma. Det gör han....inte så ofta.

Ropar jag däremot Midas och har skinkosten redo kommer han som ett skott. Mattes pälskling.

7 Jun 2013