Dag 5 i Sälen

TSB-modellen i praktiken.

Vilken belöning är egentligen bäst för din hund? Hur kan du jobba för att er relation ska bli bättre när det kommer till trygghet? Vad innebär bestämmande, är det samma sak som straff?

För mig själv är bestämmande inte samma sak som straff, jag går ofta in i den röda bubblan och talar om för min hund att den t ex måste lugna ner sig, däremot straffar jag aldrig, jag tycker att det inte att det finns en inlärning i straff, bara ett undvikande, det vill jag inte ha. Jag vill ha en hund som säger ”Jag gör som du vill för jag vill det, inte för att jag måste”.

Sen måste samarbetet och tryggheten komma först. Som trygghetstest fick Midas brottas med en människa i skogen som kom gåendes bakom ett paraply. Nåt han först tyckte var skitskumt, men som den tuffa jycke han är så behövdes det inte många minuter för avreagering.

 

Eftermiddag dag fem.

Hade anmält mig till klickerkurs, inte för att jag behöver lära mig så mycket klicker, men jag tycker det är intressant hur Ewa lägger upp tre intensivtimmar av nåt som tar veckor att lära både sig själv och hunden. Själv tycker jag att klickern i princip är ett måste vid inlärning av nya saker, då inget ”bra!” i världen kan mäta sig i tajming med ett klick. Sen att klicket för mig betyder ”rätt!” och inte ”bra!”.  Här kroknade valpen så mesta delen av tiden låg han och snarkade i bilen.

1 Aug 2013